Contributia de asigurari sociale datorata de angajator

Cotele de contributii de asigurari sociale sunt diferentiate in functie de conditiile de munca normale, deosebite sau speciale

Contibutia de asigurari sociale datorata de angajator reprezinta diferenta dintre nivelul cotelor de contributii de asigurari sociale stabilite diferentiat , in functie de conditiile de munca si nivelul cotei contributiei individuale de asigurari sociale.

Cotele de contribuţii de asigurări sociale, respectiv cota contribuţiei individuale de asigurări sociale şi cota contribuţiei de asigurări sociale datorată de angajator, sunt prevăzute în  Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Cotele de contribuţii de asigurări sociale pot fi modificate prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat*).

Cotele de contributii de asigurari sociale datorate de angajator sunt:

  • 20.8% pentru conditii normale de munca,
  • 25.08 % pentru conditii deosebite de munca,
  • 30.8% pentru conditii speciale de munca.

Contributia de asigurari sociale pentru someri se suporta integral din bugetul asigurarilor pentru somaj la nivelul cotei stabilite pentru conditii normale de munca, cu exceptia platilor compensatorii si a veniturilor de completare acordate salariatilor din industria de aparare, in perioada de reducere temporara a activitatii.

Contributia de asigurari sociale pentru persoanele care beneficiaza de plati compensatorii se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj la nivelul cotei contributiei individuale de asigurari sociale.

Calculul si plata contributiei de asigurari sociale datorate de asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. I si II din Legea nr.263/2010 si de angajatorii acestora se fac lunar de catre angajatori.

Calculul si plata contributiei de asigurari sociale pentru someri se fac lunar de catre institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj.