Intrebari si raspunsuri

Pentru a va putea raspunde la intrebarile dvs. avem nevoie obligatoriu de data exacta a nasterii sau numarul dosarului dvs. de pensie (nr. dosarului de pensie doar pentru persoanele care domiciliaza in raza de activitate a institutiei noastre ) Daca nu ne prezentati aceste informatii nu va putem raspunde la intrebarile dvs. Va multumim

Ai o intrebare? Click aici pentru a posta intrebarea ta.

pensionar

De la: dorel ioan rusu | 10 Decembrie 2018
Intrebare
am scris pina acum de celputin 4 ori fara sa primesc nici un raspuns va mai scriu o data dar fara vsperanta de va primi un raspuns
Raspuns
Ati primit raspuns .Va rugam cititi raspunsurile anterioare .

Pensie anticipata partiala / somaj

De la: Ciprian Dumitru | 7 Decembrie 2018
Intrebare
Buna ziua. M-ar interesa posibilitatea de a iesi la pensie anticipata partial. Am varsta de 60 ani si o luna in prezent, cu o vechime in munca de 34 ani lucrati, din care scadem 1 luna concentrare si 2 luni de concedii medicale in decursul anilor de munca. Ar rezulta ca abia la 01.12.2018 as avea 34 ani efectivi de munca in sensul stagiului de cotizare, ceea ce inseamna ca as mai avea nevoie de inca 1 an de stagiu de cotizare. Intrucat angajatorul intentioneaza sa incheie relatiile de salarizare cu mine datorita dificultatilor financiare pe care le intampina, doresc sa va adresez urmatoarele doua intrebari: 1) Daca angajatorul va dori sa acorde o perioada de somaj (de maximum 1 an de zile) - aceasta s-ar considera drept stagiu de cotizare pentru dreptul de pensie anticipata partial, astfel incat la 01.12.2019 sa pot depune dosarul pentru pensionare anticipata partial? 2) Daca angajatorul nu va dori sa acorde somaj si eu nu imi voi mai gasi un alt loc de munca avand in vedere varsta inaintata - exista posibilitatea de a incheia un contract individual cu Casa de Pensii pentru a achita lunar contributia la pensii si a completa stagiul de cotizare pentru lunile lipsa (in vederea indeplinirii conditiilor de stagiu minim de 35 ani si a depunerii dosarului pentru pensia anticipata partial)? Va multumesc mult!
Raspuns
1.Perioada de somaj constituie stagiu de cotizare si se are in vedere la calculul stagiului de cotizare ( vechimii in munca) necesar pentru acordarea pensiei anticipate/anticipate partiale. 2.Aveti posibilitatea sa incheiat un contract de asigurare cu Casa de Pensii ( Contractul de Pensie este faculativ  si se platesc doar contributiile de asigurari sociale de stat nu si de sanatate). Puteti sa solicitati pensie anticipata partiala  cand veti realiza un stagiu de cotizare de minim 35 de ani in care nu se includ stagiile asimilate.

pensie urmas

De la: constantin filior | 4 Decembrie 2018
Intrebare
Buna ziua ! Sunt pensionar de invaliditate gradul 1 cu o vechime in munca de 9 ani si 10 luni . Pot primi pensie de urmas de pe urma sotiei decedate cu care am fost casatorit 9 ani si 10 luni ,dupa noaua lege a pensiilor ? Multumesc !! Fragment din legea pensiilor'' În cazul în care soţul supravieţuitor este invalid de gradul I şi II, acesta are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, şi dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an. ''
Raspuns
,, Noua lege a pensiilor" inca nu a fost promulgata si publicata in Monitorul Oficial.

pensionare

De la: Ioan Dragos | 4 Decembrie 2018
Intrebare
Buna ziua. Sunt barbat nascut la data de 19.02.1961 si am o vechime totala in munca de 36 ani din care 14 ani lucrati in grupa a 2-a de munca 100% si 8 ani, 8 luni lucrati in grupa I-a de munca 100%. Va rog sa-mi spuneti la ce data pot depune dosarul pentru pensie limita de varsta.
Raspuns
In conformitate cu prevederile legale in vigoare si avand in vedere datele mentionate de catre dvs., apreciem ca in prezent nu indepliniti conditiile de pensie dar pentru un raspuns detaliat in urma analizarii actelor justificative de vechime si grupa de munca va indrumam sa va adresati Casei Locale de Pensii Turda, in timpul programului cu publicul, unde veti prezenta actele justificative.

pensii

De la: sorin puris | 4 Decembrie 2018
Intrebare
am o vechime de 28 de ani in munca iar in urma cu un an am fost operat pe creier,in urma operatiei am ramas cu handicap accentuat.In aceste conditii pot sa ma pensionez? multumesc
Raspuns
Va indrumam sa va adresati Comisiei de Expertiza Medicala din raza dvs. de  domiciliu unde veti prezenta actele medicale ,de vechime in munca si actele de stare civila.

Decizie

De la: Traian Rus | 4 Decembrie 2018
Intrebare
Buna ziua, v-am adresat o intrebare in data de 26.11.2018, dar nu am primit nici un raspuns!!!????? In speranta ca voi primi un raspuns, va multumesc anticipat!!!
Raspuns
Ati primit raspuns, solicitarea dvs. a fost trimisa serviciului de specialitate pentru analizare si solutionare.

Dosar pensie anticipata partial

De la: Danut Marian Petrisor | 3 Decembrie 2018
Intrebare
Buna ziua, In cazul in care am peste 37 de ani de cotizare si voi implini 63 de ani in februarie 2019 iar ultima zi lucratoare la firma la care lucrez va fi 31.12.2018, va rog sa precizati data la care se poate / trebuie depus dosarul pentru pensionare anticipata partial. La depunerea dosarului va trebui sa atasez o dovada a desfacerii contractului de munca eliberata de angajator? Multumesc,
Raspuns
Avand in vedere ca doriti pensie anticipata partiala si conform informatiilor comunicate de catre dvs.  , dosarul de pensie puteti sa-l depuneti cand doriti sau pana la data de 31.12.2018.

Modificare perioadei de cotizatie

De la: Ervin Isac Werzberger | 3 Decembrie 2018
Intrebare
In 09.august 2018 am depus cerere de recalcularea pensiei in urma modificarii perioadei de cotizatie pe baza unui contract de munca. Doresc sa aflu cind se modifica valoarea pensiei pe baza dosarulul cu numarul 42260/09.08.2018. Multumesc anticipat.
Raspuns
Decizia dvs. a fost trimisa la domiciliu, prin Posta Romana, diferentele aferente le veti primi in luna decembrie prin factorul postal sau oficiul postal de care apartineti cu domiciliul  ( in luna ianuarie pensia o primiti prin cont).Va indrumam sa  luati legatura cu factorul postal sau oficiul postal.

Recalcularea pensiei

De la: Benone Doru Perșa | 3 Decembrie 2018
Intrebare
Se iau în considerare orele suplimentare și cele lucrate de noaptea la recalcularea pensiei ? Dacă da care sunt pașii de urmat. Vă mulțumesc .
Raspuns
Conform prevederilor legale in vigoare , Legea 263/2010 si HG 257/2011 , pensia se stabileste prin determinarea punctajului mediu anual in functie de salariile tarifare brute sau nete in conformitate cu modul de inregistrare a acestora in carnetul de munca precum si sporurile cu caracter permanent avute pana la 01.04.2001 si in functie de veniturile brute realizate dupa aceasta data si comunicate de angajator prin declaratiile nominale lunare. Potrivit prevederilor art. 94, art. 95 si art. 96 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica. Pentru perioada lucrata in grupa superioare  de de munca se acorda punctaj suplimentar conform prevederilor legale in vigoare.Numarul de puncte realizat in fiecare luna se insumeaza, iar prin impartirea la 12 rezulta punctajul anual al asiguratului in anul respectiv. Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut de lege. Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Conform Legii 263/2010 si H.G. 257/2011 privind normele de aplicare a legii pensiilor publice ‘‘Nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual întrucât nu au făcut parte din bază de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
 • formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
 • participarea la beneficii a oamenilor muncii din unităţile economice;
 • premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
 • recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
 • diurnele de deplasare şi de delegare, indemnizaţiile de delegare, detaşare şi transfer;
 • drepturile de autor;
 • drepturile plătite potrivit dispoziţiilor legale, în cazul desfacerii contractului de muncă;
 • al treisprezecelea salariu;
 • formele de retribuire definite sub sintagma "plata cu ora", acordate cadrelor didactice şi specialiştilor din producţie sau din alte domenii de activitate pentru activitatea didactică de predare, seminare, lucrări practice, desfăşurate în afara obligaţiilor de muncă de la funcţia de bază, pentru acoperirea unor posturi vacante sau ai căror titulari lipseau temporar, precum şi pentru îndeplinirea unor activităţi didactice pentru care nu se justifică înfiinţarea unor posturi;
 •   formele de retribuire pentru "orele suplimentare" realizate peste programul normal de lucru;
 • sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;
 • indemnizaţiile de muncă nenormată;
 • compensaţiile acordate conform decretelor nr. 46/1982 şi  nr. 240/1982;

BILETE DE TRATAMENT 2019

De la: GHEORGHE COZEA | 30 Noiembrie 2018
Intrebare
Pentru a beneficia de un bilet de tratament impreuna cu sotia mea in 2019, ce ar tebui sa fac? Cand se pot depune cererile?
Raspuns
Pentru anul 2019 inca nu se pot depune cereri pentru bilete de tratament dar va indrumam sa urmariti site-ul nostru sau afisierul institutiei  deoarece vom anunta  anticipat data cand se vor  putea  depune.