Intrebari si raspunsuri

Pentru a va putea raspunde la intrebarile dvs. avem nevoie obligatoriu de data exacta a nasterii sau numarul dosarului dvs. de pensie (nr. dosarului de pensie doar pentru persoanele care domiciliaza in raza de activitate a institutiei noastre ) Daca nu ne prezentati aceste informatii nu va putem raspunde la intrebarile dvs. Va multumim

Ai o intrebare? Click aici pentru a posta intrebarea ta.

Bilet de testament

De la: Ioan Muresan | 21 Septembrie 2017
Intrebare
Am depus in 2016 career pt billet de tratament si nu am primit repartition am depus in 2017 cu nr 5157/20 Martie si nu am primit repartitie,mentionez ca Sint cu handicap grav si pentru mine recuperarea este foarte importanta ,va rog sa-mi explicati de Ce nu pot beneficia de billet
Raspuns
Eliberarea biletelor de tratament balnear se face în limita numărului de locuri disponibile, repartizate pe stațiuni, după calcularea punctajelor cererilor prin aplicație informatică gestionată la nivel național și ierarhizarea cererilor în funcție de punctajele obținute.  Lista cererilor aprobate se afișează la sediul și pe pagina de internet a instituției noastre. La fiecare serie înainte cu 5 zile de plecarea în staţiune se redistribuie biletele neridicate. Pentru aceasta serie redistribuirea biletelor de tratament se face incepand cu data de 25.09.2017.

Intrebare de la ioan papp

De la: ioan papp | 21 Septembrie 2017
Intrebare
ce acte, adeverinte am nevoie pentru aprobarea virari a pensiei pe card bancar
Raspuns
Trebuie sa va adresati la o banca cu care Casa Nationala de Pensii Publice are conventie ,  unde veti prezenta decizia de pensie si actul de identitate. Banca va emite o cerere tip vizata de banca insotita de o copie dupa extrasul de cont , care vor fi depuse la institutia noastra, ghiseul nr.14, zilnic intre orele 8-13.

pensie anticipata

De la: letitia savu | 21 Septembrie 2017
Intrebare
buna ziua sant nascuta in 10.02.1961 lucrez neintrerupt di 24.11.1980 pana in prezent , nu am avut grupa, cand as putea sa depun dosarul pentru pensie anticipata , si care ar fi penalizarile,multumesc
Raspuns
Conform prevederilor legale in vigoare , penalizarea pentru pensia anticipata partiala se calculeaza in functie de vechimea realizata peste stagiul complet de cotizare necesar in functie de sexul persoanei, luna si anul nasterii , in conformitate cu  tabelul 2^1 de  la art.65 alin.4 din Legea 263/2010 pentru lunile de anticipare. Referitor la celelelate aspecte va indrumam sa revedeti raspunsul la intrebarea dvs. anterioara care este aceeasi .

PENSIONARE

De la: MIRELA DANIELA PESTEAN | 19 Septembrie 2017
Intrebare
Stagiul meu de cotizare este la 1 decembrie 2017 de 34 ani. Sunt nascuta la data de 18 august 1965 (52 ani impliniti). Intrebarea mea este : cand ma pot pensiona anticipat ? Multumesc
Raspuns
In conformitate cu prevederile legale in vigoare si avand in vedere datele mentionate de  catre dvs., apreciem  ca puteti solicita pensie anticipata la implinirea varstei de 57 de ani si 10 luni  daca la aceasta varsta veti dovedi un stagiu de cotizare de minim 42 de ani si 3 luni in care nu se includ stagiile asimilate.

Intrebare de la lazar gheorghe

De la: lazar gheorghe | 19 Septembrie 2017
Intrebare
cand as putea sa ma pensionez tinand cant ca am o vechime de 33 de ani si 6 luni, din care 32 sunt in grupa 1 de munca. va multumesc.
Raspuns
In cazul dvs, pentru un raspuns detaliat in urma analizarii actelor justificative de vechime si grupa de munca va indrumam sa va adresati Casei de Pensii din raza dvs. de  domiciliu, in timpul programului cu publicul , unde veti prezenta actele justificative de vechime si grupa de munca.

venituri

De la: Calin Pop | 19 Septembrie 2017
Intrebare
buna ziua , veniturile cu caracter ocazional respectiv premii sau alte sume sunt incluse la calcul pentru pensie sau nu ?
Raspuns
Conform Legii 263/2010 si H.G. 257/2011 privind normele de aplicare a legii pensiilor publice ‘‘Nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual întrucât nu au făcut parte din bază de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
 • formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
 • participarea la beneficii a oamenilor muncii din unităţile economice;
 • premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
 • recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
 • diurnele de deplasare şi de delegare, indemnizaţiile de delegare, detaşare şi transfer;
 • drepturile de autor;
 • drepturile plătite potrivit dispoziţiilor legale, în cazul desfacerii contractului de muncă;
 • al treisprezecelea salariu;
 • formele de retribuire definite sub sintagma "plata cu ora", acordate cadrelor didactice şi specialiştilor din producţie sau din alte domenii de activitate pentru activitatea didactică de predare, seminare, lucrări practice, desfăşurate în afara obligaţiilor de muncă de la funcţia de bază, pentru acoperirea unor posturi vacante sau ai căror titulari lipseau temporar, precum şi pentru îndeplinirea unor activităţi didactice pentru care nu se justifică înfiinţarea unor posturi;
 • formele de retribuire pentru "orele suplimentare" realizate peste programul normal de lucru;
 • sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;
 • indemnizaţiile de muncă nenormată;
 • compensaţiile acordate conform decretelor nr. 46/1982 şi  nr. 240/1982;
 • alte sporuri care nu au avut caracter permanent.’’
     

Intrebare de la nicolae marcu

De la: nicolae marcu | 19 Septembrie 2017
Intrebare
buna ziua Cu cat timp inainte se poate depune dosarul pentru pensie?
Raspuns
Dosarul de pensie se depune incepand cu ziua indeplinirii cumulative a varstei de pensionare si a stagiului de cotizare necesar in functie de tipul de pensie solicitat.

pensie pentru limita de varsta

De la: Georgeta Fodorean | 19 Septembrie 2017
Intrebare
Buna ziua, revin cu intrebarea adresata dv in data de 13.09.2017 dupa mai multe solicitari la institutia dv. si perntru care nu am primit niciun raspuns pertinent. am implinit termenul pentru trecerea de la pensia anticipata pertiala la pensia de serviciu la data de 23.02.2017 si nici pana acum nu am primit o noua decizie si nici suma de bani ce mi se cuvine, ori la data iesirii la pensie mi s-a retinut imediat procentul urias de penalitate fiind aproape la limita indemnizatiei sociale. Cat mai trebuie sa astept sa nu mai fiu umilita de statul roman. De ce nu ati raspuns la intrebarea mea pe acest site. Eu banuiesc ca nu aveti niciun raspuns concret.
Raspuns
Urmeaza  sa va procesam trecerea la pensie limita de varsta deoarece acum am primit dosarul de Comisia Centrala de Contestatii Bucuresti.  Dupa emiterea deciziei, aceasta se va trimite la domiciloiul dvs. , prin Posta Romana. Aceste informati  referitoare la dosarul dvs. de pensie v-au mai fost comunicate , revedeti raspunsurile la intrebarile dvs. anterioare.

pensie minima

De la: hermes sorin | 18 Septembrie 2017
Intrebare
18 sept. 2017 Odata cu majoratea valorii punctului de pensie creste si cuantumul total al pensiei minime? (acum 520 lei net iar din ianuarie 2018 640 lei net-cum a spus Olguta Vasilescu)? Adica, de exemplu, postasul imi va aduce mai mult de 520 lei net ? Si cu cat. (Ar fi bine, deoarece am cheltuieli mari) Va multumesc frumos.
Raspuns
In prezent nu este in vigoare un astfel de act normativ . In momentul in care se va publica in Monitorul Oficial un astfel de act normativ . acesta  va fi mediatizat prin toate mijloacele de comunicare.

Renată pentru urmaşă veteran de război

De la: Păcuraru Georgeta | 18 Septembrie 2017
Intrebare
Urmaşa (văduva) unui veteran de război primea o rentă conform legii 44/1994. Ea a decedat în 22 august 2017. Are dreptul ca persoana care a încasat ajutorul de înmormîntare să încaseze renta pe luna septembrie 2017 ?
Raspuns
In conformitate cu art.120 alin 1) din Legea 263/2010  Sumele neîncasate de către pensionar, reprezentând pensia sau indemnizatiile  pe luna în care a avut loc decesul şi/sau, după caz, drepturi restante de pensie/ indemnizati , cuvenite şi neîncasate până la deces, se plătesc soţului supravieţuitor, copiilor, părinţilor sau, în lipsa acestora, celorlalţi moştenitori, în condiţiile dreptului comun.