Intrebari si raspunsuri

Pentru a vă putea răspunde la întrebarile dvs. avem nevoie obligatoriu de data exacta a nașterii sau numărul dosarului dvs. de pensie (nr. dosarului de pensie doar pentru persoanele care domiciliază în raza de activitate a instituției noastre ) Dacă nu ne prezentați aceste informații nu vă putem răspunde la întrebările dvs. Vă mulțumim

Ai o intrebare? Click aici pentru a posta intrebarea ta.

 

          În atenția persoanele care trimit documente prin e-mail  office@pensiicluj.ro  , pentru protejarea sistemul informatic al instituției și pentru a nu risca marcarea mesajului dumneavoastră ca „spam” (din acest motiv fiind șters), vă rugăm să aveți în vedere:

 – nu trimiteți prin forward mesaje primite de la terțe persoane;

– pe cât posibil, folosiți pentru comunicarea cu CJP Cluj, adresa de e-mail personală;

– în conținutul mesajului comunicați clar și succint solicitarea dumneavoastră și semnați mesajul cu numele și datele dumneavoastră de contact.

Vă mulțumim pentru înțelegere.

Informati pensi

De la: Constantin Tomus | 13 August 2020
Intrebare
Am locuit la hd 53 ani pot beneficia de reducerea de 2 ani .modificare la lege care sa facut
Raspuns
Bună ziua! În conformitate cu dispozițiile Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta din cauza extractiei, prepararii si arderii carbunelui sau a sisturilor bituminoase, a extractiei si prelucrarii minereurilor feroase si neferoase cu continut de praf sau de emisii de gaze cu efect de sera, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat si siliciu sau de radiatii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice si/sau de cocs metalurgic, precum si a emisiilor de amoniac si derivate, respectiv localitatile Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna, Targu Mures, Drobeta-Turnu Severin, Tarnaveni, Slatina, Turnu Magurele, Ramnicu Valcea, Petrosani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Calan, Brad, Criscior, Vetel, Soimus, Baia de Cris, Ghelari, Teliuc, Certej, Baita, Orastie, Deva din judetul Hunedoara, pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani, cu condiția realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege.

revenire informatie-precizare

De la: Liana Podariu | 13 August 2020
Intrebare
Multumesc pentru raspunsul acordat .A ramas insa o intrebare,fara raspuns.Daca intru in pensie anticipata partiala la 57 ani si 5 luni pensia imi va fi diminuata cu penalizarea aferenta pana la varsta standard de pensionare de 62 ani si 5 luni sau pana la varsta de 62 ani 5 luni-3ani si 4 luni,deci 59 ani si 1 luna,varsta la care m-as fi putut pensiona datorita faptului ca am lucrati 10 ani in grupa II de munca.Multumesc anticipat!
Raspuns
Bună ziua! Așa cum v-am răspuns și la întrebarea anterioară, procentul de penalizare se va aplica până la împlinirea vârstei standard de pensionare redusă pentru perioada lucrată și recunoscută în grupa a II a de muncă.

Diferenta de bani dupa recalcularea pensiei

De la: Maria Ferencz | 12 August 2020
Intrebare
Buna ziua, Dupa recalcularea pensiei prin decizia Nr. 319551, plata drepturilor incepand cu data de 01.03.2020, inca nu mi s-a transferat pe card diferenta de bani rezultata la recalcularea pensiei. Nu am primit nici un aviz de la posta, dar oricum as dori sa mi trimita acea difenta de bani pe cateva luni pe cardul pe care mi se trimite si pensia. Multumesc
Raspuns
Bună ziua! Diferențele aferente dintre pensia încasată și pensia cuvenită v-au fost comunicate în luna iunie cu plata prin mandat poștal la adresa de domiciliu dar au fost restituite instituției noastre ca neridicate.  Pentru a intra în posesia sumelor restante trebuie să formulați o cerere de plată a drepturilor restante. Cererea, cu semnătură olografă,  se poate trimite scanat pe adresa de e-mail comunicare.cluj@cnpp.ro.  Modelul de cerere se poate descărca de pe site-ul instituției noastre www.pensiicluj.ro de la secțiunea formulare -pensii.

Cand pot iesi la pensie anticipata

De la: Boncea Maria | 12 August 2020
Intrebare
Sunt născută la data de 18 mai 1961 lucrez din anul 1980 sept până în prezent ,cand pot iesi in pensie anticipată fara penalizare ....multumesc
Raspuns
Bună ziua! În conformitate cu dispozițiile Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, puteți să depuneți cerere pentru înscrierea la pensie anticipată cu condiţia să aveți realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 40 ani și 2 luni.

Recalculare pensie de vârstă

De la: Elena Sabau | 11 August 2020
Intrebare
Acte necesare pt. recalculare pensie limita de vârstă.
Raspuns
Bună ziua! Pentru recalcularea pensiei cu perioade lucrate după pensionare se depun următoarele documente  :   -cerere tip ( o gasiti pe site-ul instituției noastre  www.pensiicluj.ro , la sectiunea Formulare /Pensii/ANEXA 1) completată , cu semnatură olografă, -copia cărții de identitate; -copia cuponului de pensie  sau a  deciziei de pensie ( prima pagina) . Documenetele le puteți trimite scanate pe e-mail   office@pensiicluj.ro . Dacă dorițu recalcularea pensiei cu sporuri și/sau  perioade înscrise în adeverințe  anterior datei de 01.04.2001, cererea de recalculare însoțită de adeverințele în original,  copia actului de identitate   se depun la instituția noastră sau se pot trimite prin poștă/servicii de curierat.

Bilet tratament

De la: Susana Vacariu | 11 August 2020
Intrebare
Cand pot ridica biletul de tratament?
Raspuns
Bună ziua! Biletele de tratament pentru seria 13 se pot  ridica de la sediul instituției noastre până în data de 21 august 2020.  

pensie anticipata si pensie limita de varsta

De la: Nicolae Riti | 11 August 2020
Intrebare
Buna ziua, ma numesc Riti Nicolae, nascut la data de 26.03.1961. Sunt angajat din data de 08.08.1980, pe perioada nedeterminata cu contract de munca, fara intrerupere pana azi, si in continuare. Stagiul militar in perioada 24.10.1980 - 12.04.1982. Pt. perioada 08.08.1980 - 01.04.1992 am adeverinta de grupa 2 de munca. Multumesc.
Raspuns
Bună ziua! Pentru cei 11 ani lucraţi  în  grupa a II a  de muncă, vârsta standard de pensionare ( în cazul dvs. 65 ani)  se reduce cu 3 ani și 8 luni, dacă încadrarea în grupa superioară de muncă este corectă şi aţi lucrat 100% din timp în aceste condiţii, dar şi în condiţiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege de 35 ani.  La împlinirea vârstei de 60 ani puteți solicita înscierea la pensie anticipată cu condiţia să aveți realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 43 ani în care nu sunt  incluse perioadele asimilate ( armata și facultatea) sau pensie anticipată parțială cu condiţia să aveți realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 35 ani în care nu sunt incluse perioadele asimilate ( armata și facultatea).

informatie-precizare

De la: Liana Podariu | 11 August 2020
Intrebare
Buna ziua,as vrea sa imi depun dosarul de pensie ,pensie anticipata.Mentionez ca lucrez din octombrie 1982 si in aceasta perioada am avut 10 ani si 9 luni lucrate in grupa 2 munca la S.C.Napochim S.A.Va rog sa-mi spuneti cand pot depune dosarul,care va fi penalizarea si daca penalizarea o sa se aplice pana la varsta standard de pensionare de 62 ani si 10 luni sau doar pana la varsta la care as fi putut iesi la pensie tinand cont de reducerea din varsta standard ,datorita anilor lucrati in grupa 2.Multumesc anticipat!RaspunsBună ziua! În conformitate cu dispozițiile Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, la împlinirea vârstei de 57 ani 5 luni puteți solicita înscrierea la pensie anticipată parțială cu condiţia să aveți realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 33 ani 1 luni sau pensie anticipată cu condiţia să aveți realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 41 ani 1 luni . Pentru cei 10 ani lucraţi în grupa a II a de muncă, vârsta standard de pensionare ( în cazul dvs. 62 ani și 5 luni ) se reduce cu 3 ani și 4 luni, dacă încadrarea în grupa superioară de muncă este corectă şi aţi lucrat 100% din timp în aceste condiţii, dar şi în condiţiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege, respectiv 33 ani 1 luni. Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare. După depunerea dosarului de pensie la data îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege, cuantumul pensiei , procentul de penalizare și celelalte informații se vor reflecta în decizia de admitere a cererii de înscriere la pensie. Va rog sa-mi spuneti daca penalizarea imi va fi aplicata pana la varsta standard de 62 ani si 5 luni sau doar pana la 62 ani 5 luni - 3 ani 4 luni ?Multumesc pentru intelegere.
Raspuns
Bună ziua! Procentul de penalizare se va aplica până la împlinirea vârstei standard de pensionare redusă conform perioadei lucrată și recunoscută în grupa a II a de muncă.  

data pensionare

De la: ioan mocan | 11 August 2020
Intrebare
Cand pot sa depun dosar de pensie pt.limita de varsta? Am stagiu militar 01.05.1983 -27.08.1984, angajat din 01.04.1985 pana la 01.07.1998 la Armatura, in turnatorie, perioada pt.care am adeverinta de grupa I de munca (13 ani si 3 luni). Reangajat cu data de 01.02.2003, fara intrerupere, cu contract pe perioada nedeterminata. Pt. perioada 01.07.1998-01.02.2003 nu am contract de munca. Multumesc. Mocan Ioan,
Raspuns
Bună ziua! Revedeți răspunsul la întrebarea dvs. anterioară.

pensionar

De la: Bela Nagy | 11 August 2020
Intrebare
Buna ziua! Va rog sa-mi precizati ce acte sunt necesare pentru transferul drepturilor banesti si pentru schimbului de domiciliu in strainatate (Ungaria). Va multumesc!
Raspuns
Bună ziua! Procedura de transfer al drepturilor de pensie în străinătate presupune urmatoarele: 1 –  deschiderea unui cont la orice bancă de pe teritoriul statului de domiciliu; 2 – comunicarea detaliilor bancare (adresa completa a beneficiarului, denumirea și adresa băncii beneficiarului, codul SWIFT/BIC al bancii beneficiarului, acolo unde e cazul, precum si numarul de cont international bancar) către Casa Judeteana de Pensii prin intermediul declaratiei de transfer. Declarația de transfer în strainatate al drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii ( modelul de declarație se poate descărca  se găseste pe site-ul instituției noastre de  la secțiunea formulare-pensii), însoțită de documentul care confirma detaliile bancare (extras de cont) și de copia actului de identitate al titularului care atesta domiciliul  actual. Aceste documente pot fi trimise institutiei noastre prin poștă/servicii de curierat   sau  prin e-mail (scanate) transmise pe  adresa  comunicare.cluj@cnpp.ro.