Intrebari si raspunsuri

Pentru a va putea raspunde la intrebarile dvs. avem nevoie obligatoriu de data exacta a nasterii sau numarul dosarului dvs. de pensie (nr. dosarului de pensie doar pentru persoanele care domiciliaza in raza de activitate a institutiei noastre ) Daca nu ne prezentati aceste informatii nu va putem raspunde la intrebarile dvs. Va multumim

Ai o intrebare? Click aici pentru a posta intrebarea ta.

Intrebare de la Ana Suciu

De la: Ana Suciu | 19 Noiembrie 2019
Intrebare
Pt anii lucrați anterior anului 2001,se acordă 4 luni reducere pt gr 2.
Raspuns
Legea 215/2019  modifica in parte art. 18 din Legea 263/2010 : ,,  Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezinta, conform legii, stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite sau in conditii speciale se acorda perioade suplimentare la vechimea in munca, care constituie stagii de cotizare in conditii normale, dupa cum urmeaza: a) 4 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca...."

Pensionare anticipata

De la: MIOARA MARIA DINA | 19 Noiembrie 2019
Intrebare
Daca am lucrat din anul1980-1984 in grupa 2 de munca beneficiez de legea care s-a dat si a intrat in vigoare zilele acestea??
Raspuns
In cazul dvs., pentru un raspuns detaliat in urma analizarii actelor justificative de vechime si grupa de munca , va indrumam sa va adresati Casei de Pensii din raza dvs. de  domiciliu, in timpul programului cu publicul, unde veti prezenta actele justificative. Reducerea varstei standard de pensionare opereaza in conformitate cu art.55 din legea 263/2010 in functie de conditiile de munca realizate si recunoscute.

Pensie anticipata , nediminuata

De la: Carmen Androne | 19 Noiembrie 2019
Intrebare
Buna ziua, Am 37 de ani vechime, din care 14 ani si 8 luni de gr. II lucrati in perioada 1981-2001.Va rog sa-mi spuneti daca beneficiez si eu de noua lege nr.263/2019 si cand ma pot pensiona anticipat fara diminuarea pensiei. Va multumesc amticipat si va doresc o zi buna in continuare.
Raspuns
In cazul dvs., pentru un raspuns detaliat in urma analizarii actelor justificative de vechime si grupa de munca , va indrumam sa va adresati Casei de Pensii din raza dvs. de  domiciliu, in timpul programului cu publicul, unde veti prezenta actele justificative. Reducerea varstei standard de pensionare opereaza in conformitate cu art.55 din legea 263/2010 in functie de conditiile de munca realizate si recunoscute. In conformitate cu prevederile legale in vigoare si avand in vedere datele mentionate de catre dvs., apreciem ca in prezent nu indepliniti conditiile de pensie.

Decizia de pensionare

De la: Anna Maria Varga | 19 Noiembrie 2019
Intrebare
Fiind plecata din localitate as dori sa aflu daca mi a venit decizia pensionare , am depus cererea din 6 septembrie 2019. Multumesc
Raspuns
Va rugam sa ne mentionati numarul de inregistrare/data de inregistrare si/sau codul numeric personal impreuna cu informatiile mai sus comunicate.

multumesc

De la: florentina botezatu | 19 Noiembrie 2019
Intrebare
buna ziua, multumesc pentru raspuns! lucrez din sept 1986; am beneficiat de 7 ani gr I si 7 ani grII pana in 2001. am 33 ani, cotizatie. va rog sa-mi spuneti daca beneficiez de noua lege a pensiilor (modificata 17.11.2019) si anume art.55.
Raspuns
Asa cum v-am comunicat ,raspunsul detaliat il veti primi de la Casa de Pensii din raza dvs. de domiciliu, in timpul programului cu publicul, in baza  actelor justificative prezentate.

Stagiu de cotizare

De la: Simona Fat | 19 Noiembrie 2019
Intrebare
Buna ziua, Ce taxe se percep pentru eliberarea adeverintei privind stagiul de cotizare si in ce termen se elibereaza dupa depunerea acesteia. Multumesc anticipat!
Raspuns
Adeverinta privind stagiul de cotizare se elibereaza in cel mai scurt timp si poate fi eliberata  personal de la ghiseul nr. 4  al institutiei sau prin posta la domiciliul din cartea de identitate , in functie de optiunea mentionata pe cerere.Nu se percep taxe.

Intrebare de la sorin cojocaru

De la: sorin cojocaru | 18 Noiembrie 2019
Intrebare
Buna ziua! In luna februarie am primit decizia 325763. Datorita faptului ca valoarea pensiei este mica, am continuat sa lucrez. Fac mentiunea ca nu am avut contractul de munca incetat. As dori sa imi spuneti, daca anii lucrati dupa emiterea deciziei(nu sunt considerati perioada asimilata)se iau in calcul in momentul in care intrerup activitatea. Totodata nu stiu de ce se considera pensie suspendata, atata timp cat eu nu am beneficiat de pensie, lucrand fara inrerupere chiar si dupa emiterea deciziei. Va multumesc
Raspuns
Perioadele lucrate in perioada de anticipare se recunosc doar la trecerea la pensie limita de varsta. Pe perioada in care aveti venituri din activitati profesionale , plata pensiei anticipate/anticipate partiale se suspenda.

Intrebare de la Bines Tania

De la: Bines Tania | 18 Noiembrie 2019
Intrebare
Cînd și in ce condiții as putea să mă pensionez cel mai devreme,daca am 31 ani de muncă,am împlinit 56de ani in iulie și am lucrat înainte de 2001 ,16 ani in grupa2 ?
Raspuns
In cazul dvs., pentru un raspuns detaliat in urma analizarii actelor justificative de vechime si grupa de munca , va indrumam sa va adresati Casei de Pensii din raza dvs. de  domiciliu, in timpul programului cu publicul, unde veti prezenta actele justificative. Reducerea varstei standard de pensionare opereaza in conformitate cu art.55 din legea 263/2010 in functie de conditiile de munca realizate si recunoscute.

Recalculare pensii

De la: Corneliu Coman | 18 Noiembrie 2019
Intrebare
Dacă m-am pensionat in anul 2013, beneficiez de recalcularea pensiei? Mentionez ca am 12 ani grupa I de muncă și am stagiul de cotizație 38 de ani.
Raspuns
In cazul dvs., pentru informatii detaliate va indrumam sa va adresati Casei de Pensii din raza dvs. de  domiciliu , in timpul programului cu publicul , unde veti prezenta decizia de pensie  si/sau sa revedeti cu atentie Legea 221/2018.

Pensionare

De la: Lajos Kekesi Keresztes | 18 Noiembrie 2019
Intrebare
Am 40 de ani si 4 luni lucrate neintrerupt din care un an si trei luni armata si sunt activ si in prezent din care 16 ani si 4 luni Gr. II de munca.intre 1981 si 1997.Sunt nascut in 1960 20 iunie.Cand pot sa ies la pensie la limata de varsta dupa noua lege?Multumesc pt.raspuns
Raspuns
Va indrumam sa revedeti raspunsul la intrebarea dvs. anterioara care este aceeasi.