Intrebari si raspunsuri

Pentru a va putea raspunde la intrebarile dvs. avem nevoie obligatoriu de data exacta a nasterii sau numarul dosarului dvs. de pensie (nr. dosarului de pensie doar pentru persoanele care domiciliaza in raza de activitate a institutiei noastre ) Daca nu ne prezentati aceste informatii nu va putem raspunde la intrebarile dvs. Va multumim

Ai o intrebare? Click aici pentru a posta intrebarea ta.

Acte necesare pentru recalcularea pensiei

De la: Anca Emilia Cocheci | 22 Ianuarie 2018
Intrebare
Buna ziua! La 3 ani dupa iesirea la pensie pentru limita de varsta, am primit sume de bani care nu imi fusesera acordate in timp ce am fost in activitate. Doresc sa mi se recalculeze pensia. Va rog sa-mi spuneti ce acte trebuie sa prezint si unde (locuiesc in Cluj-Napoca). Va multumesc.
Raspuns
Trebuie sa solicitati de la fostul dvs. angajator o adeverinta in acest sens. Adeverinta in original impreuna cu cererea de recalcularea si solicitare a stagiului de cotizare  insotite de o copie dupa cartea de identitate si cupon de pensie le veti depune la institutia noastra , parter , camera 1A, zilnic intre orele 8-13.

recalculare

De la: nemes ion | 22 Ianuarie 2018
Intrebare
am iesit la pensie in anul 2001 septembrie din minerit m-i se recalculeaza pensia.
Raspuns
Pentru a putea   verifica la Casa Locala de Pensii Turda daca ati primit punctaj suplimentar la pensie in baza altor acte normative va rugam sa ne mentionati nr. dosarului dvs. de pensie sau codul numeric personal impreuna cu datele mai sus mentionate.

posibilitate pension anticipata

De la: ioan boca | 22 Ianuarie 2018
Intrebare
am 39 de ani de ani munciti cu cotizare ,doresc daca se poate sa mi spuneti cand ma pot pensiona anticipat .Sunt nascut in 02.10.1955. Multumesc!
Raspuns
In conformitate cu prevederile legale in vigoare si avand in vedere datele mentionate de catre dvs., apreciem ca puteti solicita pensie anticipata  daca dovediti un stagiu de cotizare de minim 43 de ani in care nu se includ stagiile asimilate.

Pensia anticipata partial

De la: Rodica Costea | 22 Ianuarie 2018
Intrebare
Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca fratele meu este in pensie anticipata partial si este asociat unic al unui SRL, este corect daca a incasat dividende in anul 2017 fara sa depaseasca 4 salarii medii si in anul acesta in luna noiembrie trece la limita de varsta, in luna decembrie ar putea incasa dividende tot asa numai 4 salarii medii sau nu mai este limita. Va multumesc .
Raspuns
In conformitate cu art.114 alin.1 lit.b din Legea 263/2010 : ,, (1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze....... b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, realizeaza venituri lunare aflandu-se in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) si b) sau pct. II; "

pensie

De la: Elena L | 22 Ianuarie 2018
Intrebare
Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca as putea lua pensie si care ar fi varsta de pensionare daca am lucrat in strainatate 10 ani legal si am cetatenie romana de 3 ani, dar nu am cotizat in Romania niciun an. acuma am 61 ani. Va multumesc.
Raspuns
Nu , deoarece nu dovediti stagiul minim de cotizare  realizat in Romania si UE de 15 ani.

Intrebare de la Leonida Fotescu

De la: Leonida Fotescu | 22 Ianuarie 2018
Intrebare
In cazul in care beneficiez de o pensie anticipata partiala pot sa desfasor activitatea de expert tehnic judiciar ca Persoana Fizica autorizata. Ma aflu intr-un caz de incompatibilitate si in baza carei prevederi legale.
Raspuns
Revedeti raspunsul la intrebarea dvs. anterioara care este aceasi.

pensonare

De la: ioana donea | 21 Ianuarie 2018
Intrebare
Buna ziua a-mlucrat 18 ani in cimpul munci din care 12 ani grupa -2-a de munca doresc sa stiu cind pot esi la pensie Multumesc
Raspuns
In conformitate cu prevederile legale in vigoare si avand in vedere datele mentionate de catre dvs., apreciem ca puteti solicita pensie limita de varsta la implinirea varstei standard de pensionare  respectiv 61 de ani si 3 luni.

Pensie de urmaș!

De la: Dorica Daniela Dolineanu | 21 Ianuarie 2018
Intrebare
As dorii sa stiu cat imi revine din pensia sotului meu decedat in luna decembrie 2017! Mi sa zis ca am dreptul la pensia intreaga timp de sase luni .Mi-a venit înștiințarea oficială cum ca as primii doar jumătate! De ce?
Raspuns
Pensia de urmas se calculeaza procentual  , in functie de numarul de urmasi in plata, din cuantumul pensiei care i-ar fi revenit sustinatorului decedat , in conformitate cu prevederile legale in vigoare . In cazul dvs. , daca sunteti un singur urmas, procentul este de 50%.

Intrebare de la Ioana Bodea

De la: Ioana Bodea | 20 Ianuarie 2018
Intrebare
Bună ziua. Cum pot sa aflu dacă firma la care lucrez îmi plătește contribuțiile care pensie?
Raspuns
Daca doriti sa verificati plata contributiilor va indrumam sa va  adesati la ANAF. Daca doriti stagiul de cotizare pentru perioada lucrata dupa 01.04.2001 , in conformitate cu declaratiile nom,inale lunare depuse de catre angajatori  trebuei sa depuneti la Casa de Pensii din raza dvs. de domiciliu  ( in timpul programului cu publicul )o cerere tip in acest sens insotita de o copie dupa cartea de identitate.

act doveditor lipsa pe perioada de somaj

De la: FODOREANU VIOREL | 19 Ianuarie 2018
Intrebare
In cazul in care doresc sa inaintez actele pentru iesirea la pensie anticipata partiala dar am o perioada de cateva luni de somaj fara a detine un act care sa dovedeasca acest lucru(carnet de somaj sau alt act),cum trebuie sa procedez pentru a fi in regula cu depunerea actelor inclusiv cu perioada lipsa ...cea asomajului.Perioada de somaj:31.07.2004 -22.11.2004,perioada inscrisa in CARNETUL DE MUNCA.La incetarea contractului de angajare conform art.65(1)/Legea 53/2003,am beneficiat de drepturi conform O.G.7/1998.Platile compensatorii intra in calculul pensiei?Nici pentru acestea nu am alt act in afara de ceea ce este inscris in CARNETUL DE MUNCA(adica ceea ce am aratat mai sus)Astept un raspuns competent,va multumesc.
Raspuns
De principiu, perioadele  privind stagiul de cotizare ( pentru care s-au retinut si virat contributii de asigurari sociale)  trebuie sa se regaseasca in adeverinta privind stagiul de cotizare . Dvs. aveti posibilitatea ca inainte de depunerea dosarului de pensie sa solicitati adeverinta privind stagiul de cotizare pentru a va putea verifica perioadele de stagiu de cotizare realizate dupa 01.04.2001. Astfel, la Casa de Pensii din raza dvs. de domiciliu ( in timpul programului cu publicul)  trebuie sa depuneti o cerere tip privind eliberarea stagiului de cotizare ( o gasiti pe site la sectiunea Formulare/Pensii)   la care veti atasa o copie dupa cartea de identitate.