Intrebari si raspunsuri

Pentru a va putea raspunde la intrebarile dvs. avem nevoie obligatoriu de data exacta a nasterii sau numarul dosarului dvs. de pensie (nr. dosarului de pensie doar pentru persoanele care domiciliaza in raza de activitate a institutiei noastre ) Daca nu ne prezentati aceste informatii nu va putem raspunde la intrebarile dvs. Va multumim

Ai o intrebare? Click aici pentru a posta intrebarea ta.

am lucrat 15 ani in mediul toxic tehnician la Inspectoratul de Protectie a Plantelor si abia acum voi duce adeverinta la Casa de Pensii pentru cei 15 ani lucrati in grupa a II a de munca ca sa mi se recalculeze pensia

De la: maria gogonea | 27 Ianuarie 2020
Intrebare
După recalcularea pensiei am dreptul sa primesc retroactiv banii cuveniți prin lege din urmă ? Dacă da, de la ce dată din urmă, am dreptul legal să primesc retroactiv diferența de bani cuvenită?
Raspuns
Deoarece nu aveti domiciliul in raza de activitate a institutiei noastre si nu cunoastem continutul dosarului dvs. de pensie  nu va putem raspunde la intrebarea dvs. dar puteti sa solicitati informatii detaliate la Casa de Pensii din raza dvs. de  domiciliu ( unde aveti dosarul de pensie) , in timpul programului cu publicul , si unde veti rpezenta decizia de pensie.

Cand pot iesi la pensie conform legislatie valabila in 2020?

De la: Gabriela Matei | 27 Ianuarie 2020
Intrebare
Sunt nascuta la 25.03.1968, lucrez de la 01.09.1984 si pina in prezent, in perioada 06.07.1985 - 01.11.1988 am lucrat in grupa II cu 70% si 01.11.1988-01.04.2001 am lucrat in grupa I cu 100% ( conform adeverinta emisa de angajator). In perioada 01.11.1988 pina in 01.01.2000 am lucrat la schimburi incluzand schimb de noapte. Stagiu de cotizare de 35 ani complet In prezent lucrez tot in aceeasi companie cu 8 ore zi perioada nedeterminata. Nu stiu daca ma ajuta am absolvit facultatea Stiinte economice la zi dar in timpul cand eram angajata. In aceste conditii de vechime si in acord cu noua lege a pensiilor valabila in anul 2020, cand as putea iesi la pensie, pensie anticipata, anticipata partial ? Multumesc frumos pentru raspuns.
Raspuns
In conformitate  cu prevederile legale in vigoare si avand in vedere datele mentionate de catre dvs., apreciem ca in prezent nu indepliniti conditiile de pensie dar pentru un raspuns detaliat in urma analizarii actelor jsutificative de vechime si grupa de munca  va indrumam sa va adresati Casei de Pensii din raza dvs. de domiciliu , in timpul programului cu publicul, unde veti prezenta actele justificative.Perioada de facultate , curs de zi, absolvita cu diploma de licenta reprezinta stagiu asimilat la pensie si nu se are in vedere   sau la calculul stagiului de cotizare pentru pensia anticipata/anticipata partiala   (perioada de facultate, curs de zi   , pentru   perioadele care se suprapun cu perioade lucrate  primeaza   perioada lucrata).

Iesire pensie

De la: Simion Mariana | 26 Ianuarie 2020
Intrebare
Cind pit iesi la pensie daca am 25 de ani lucrati si certificat de handicap mediu.
Raspuns
In conformitate cu  art. 58 lit. (c) din Legea 263/2010 inclusiv cu modificarile aduse de Decizia CCR 632/2018 dvs. trebuie sa dovediti  2/3 din stagiul complet de cotizare in conditii de handicap, calculat de la data ivirii handicapului .  Daca indepliniti  conditiile va indrumam sa va adresati  la DGASPC pentru a va elibera un certificat de incadrare in grad de handicap in conformitate cu Legea 263/2010 si apoi sa va adresati Casei Locale de Pensii Dej cu  dosarul de pensie.

Iesire pensie

De la: Simion Mariana | 26 Ianuarie 2020
Intrebare
Buna ziua.As dori sa stiu cind pot iesi la pensie daca am 25 de ani lucrati si certificat de handicap mediu .
Raspuns
Va rugam sa revedeti raspunsul la intrebarea dvs. anterioara.

Iesire pensie

De la: Moldovan Minerva | 26 Ianuarie 2020
Intrebare
Cind pot sa ies la pensie daca am 18 ani lucrati si 3 copii ?
Raspuns
In cazul dvs., pentru un raspuns detaliat in urma analizarii actelor justitificative de vechime si grupa de munca , va indrumam sa va adresati Casei de Pensii din raza dvs. de  domiciliu , in timpul programului cu publicul, unde veti prezenta actele justificative de vechime și  grupa de munca . Legislatia in vigoare nu prevede reducerea varstei standard de pensionare pentru mamele care au nascut si crescut 3 sau mai multi copii. In conformitate cu prevederile legale in vigoare si avand in vedere datele mentionate de catre dvs., apreciem ca in prezent nu indepliniti conditiile de pensie.

Pensionara_CNP 2590221120640

De la: Enikő Bartha | 23 Ianuarie 2020
Intrebare
Buna ziua, Sunt pensionarā din iunie 2019,dar am lucrat în continuare pina în 31.12.2019.As dori sā întreb,de ce acte am nevoie pentru recalcularea pensiei? Multumesc anticipat
Raspuns
Actele necesare  sunt: cerere de solicitare  a recalcularii si cerere de solicitare a stagiului de cotizare ( le gasiti la sediul institutiei sau  pe site la sectiunea formulare ) copie carte de identitate , cupon/cupoane de pensii/indemnizatii , adeverinta de la angajator sau in lipsa acesteia va rugam sa completati cu atentie cererea privind solicitarea stagiului de cotizare.

CERERE

De la: DANIEL MIHET | 23 Ianuarie 2020
Intrebare
BUNA ZIUA. AM COTIZAT PT PENSIE LA CASA DE ASIGURARI SOCIALE SI PENSII DIN COOPERATIVA MESTESUGAREASCA (CASCOM). AM CARNETUL DE ASIGURARI SOCIALE PT MESTESUGARI CU ATELIER PROPRIU IN ORIGINAL. UNDE MA POT ADRESA PT AMI FI DATA ADEVERINTA DE VECHIME PT PERIOADA LUCRATA?
Raspuns
Trebuie sa va adresati la Cluj , str.George Cosbuc nr. 2 , parter , ghiseul nr. 4 , progam cu publicul  luni-joi 8-14 , vineri 8-13 , unde veti prezenta carnetul de asigurat in original si cartea de identitate.

Intrebare de la NICU DRAGAN

De la: NICU DRAGAN | 23 Ianuarie 2020
Intrebare
AM 40 ANI DE CONTRIBUTIE 10 ANI GRUPA 2 POT ESI LA PENSIE
Raspuns
In cazul dvs., pentru un raspuns detaliat in urma analizarii actelor justitificative de vechime si grupa de munca , va indrumam sa va adresati Casei de Pensii din raza dvs. de  domiciliu , in timpul programului cu publicul, unde veti prezenta actele justificative de vechime , grupa de munca si stare civila.

pensie invaliditate

De la: Dragomir Ionica | 23 Ianuarie 2020
Intrebare
Buna ziua, Sunt pensionata de boala din 2013 si am lucrat 10 ani in grupa 1 de munca.La colegele mele li sa recalcult pensia iar eu nu am primit nici o instiintare.Va rog frumos as vrea sa stiu daca am vreo sansa.Multumesc
Raspuns
Va indrumam sa va adresati Casei de Pensii din raza dvs. de  domiciliu, in timpul programului cu publicul  si unde veti prezenta decizia de pensie, pentru a vi se comunica cand ati beneficiat de punctaj suplimentar pentru grupe superioare de munca si actul normativ in baza caruia ati beneficiat de aceasta majorare.

intrebare

De la: ADRIANA POP | 22 Ianuarie 2020
Intrebare
As vrea sa stiu daca cei 2 ani cat am fost in concediu de maternitate,se considera vechime la calcularea anilor pentru pensie.
Raspuns
Acea perioada va  fi recunoscuta conform prevederilor legale la data cand veti indeplini conditiile de pensie. In conformitate cu prevederile legale in vigoare , acesta perioada reprezinta stagiu de cotizare.