Întrebări și răspunsuri

Pentru a vă putea răspunde la întrebarile dvs. avem nevoie obligatoriu de data exacta a nașterii sau numărul dosarului dvs. de pensie (nr. dosarului de pensie doar pentru persoanele care domiciliază în raza de activitate a instituției noastre ) Dacă nu ne prezentați aceste informații nu vă putem răspunde la întrebările dvs. Vă mulțumim

Ai o intrebare? Click aici pentru a posta intrebarea ta.

 

          În atenția persoanele care trimit documente prin e-mail  office@pensiiCluj.ro  , pentru protejarea sistemul informatic al instituției și pentru a nu risca marcarea mesajului dumneavoastră ca „spam” (din acest motiv fiind șters), vă rugăm să aveți în vedere:

 – nu trimiteți prin forward mesaje primite de la terțe persoane;

– pe cât posibil, folosiți pentru comunicarea cu CJP Cluj, adresa de e-mail personală;

– în conținutul mesajului comunicați clar și succint solicitarea dumneavoastră și semnați mesajul cu numele și datele dumneavoastră de contact.

Vă mulțumim pentru înțelegere.

pensii de refugiati

De la: ELENA GHEORGHIES | 9 Aprilie 2021

Intrebare:
Buna ziua, Socrii mei beneficiaza de pensii de refugiati. Socrul a decedat. Va rog frumos sa imi spuneti daca pensia de refugiat a decedatului se poate transmite copiilor sau sotiei . Daca se poate, va rog sa imi spuneti ce acte trebuie depuse si unde. Multumesc,

Raspuns:
Bună ziua! În conformitate cu prevederile legale în vigoare și având în vedere datele menționate de către dvs., vă comunicăm că pentru copii nu se acordă indemnizatie de urmaș în  conformitate cu prevederile Legii nr. 189/2000. Soțul supraviețuitor are dreptul la indemnizație de urmaș de refugiat. Actele necesare înscrierii la indemnizație de  urmaș de refugiat sunt afișate pe site-ul instituției noastre www.pensiicluj.ro la secțiunea prestații.

Acordare grupa II de munca

De la: Barbuta Natalia | 9 Aprilie 2021

Intrebare:
Buna ziua, am un fost angajat care solicita adeverinta pentru grupa II de munca pentru perioada 1984-1988 ,dar in cartea lui de munca nu se regaseste nimic depre acordare grupa in aceea perioada. Functia lui este de tehnician veterinar . Cum as putea sa ii eliberez acesta adeverinta doar pe baza Ord 50/1990? Multumesc .

Raspuns:
Bună ziua!Conform prevederilor Hotărârii nr.257/2011  privind normele de aplicare a Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, adeverințele prin care se atestă faptul că în anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele și-au desfasurat activitatea în locuri de muncă încadrate în grupele I si/sau a II-a de muncă se întocmesc potrivit modelului prevazut în anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate în evidențele angajatorilor sau ale deținătorilor legali de arhive.    Conform art.125 din Hotărârea nr.257/2011 privind normele de aplicare a Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice «  Angajatorii sau orice alți deținători de arhive sunt direct răspunzători , în condițiile legii, de legalitatea, exactitatea și corectitudinea datelor, elementelor și informațiilor pe care le înscriu, în baza documentelor deținute, în adeverințele pe care le eliberează în vederea stabilirii, recalculării sau revizuirii drepturilor de pensie. »

Pensie invaliditate

De la: Viorel Onofrei | 8 Aprilie 2021

Intrebare:
Bună ziua! Sunt la pensie de invaliditate. Născut la 02.02.1967,am lucrat grupa 1, 19 ani. Când îndeplinesc condițiile de a ieși la pensie de drept. Mulțumesc!

Raspuns:
Bună ziua! Vă ăndrumăm să vă adresați casei de pensii în evidențele căreia se află dosarul dvs. de pensie.

Decizie pensie

De la: Daniela Runcan | 8 Aprilie 2021

Intrebare:
În cât timp de la depunerea dosarului vine decizia 45 zile lucrătoare sau calendaristice?

Raspuns:
Calendaristice

indemnizati Legea 130/2020

De la: mara stratonov | 8 Aprilie 2021

Intrebare:
Buna ziua, As dori sa stiu daca copiii persoanelor refugiate (stramutate) in perioada 1943-1945, beneficiaza de indemnizatie in baza Legii 130/2020 privind completarea Decretului-Lege 118/1990 .

Raspuns:
Bună ziua! Trebuie să vă adresați Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), instituție competentă în aplicarea dispozițiilor  Legii nr.130/2020 și a Decretului Lege nr.118/1990. Date de contact AJPIS: Tel: 0264-592728; 0264-597125; 0722210478 E-mail: ajpis.cluj@mmanpis.ropetitii_cj@mmanpis.ro

Pensie limita de vârstă!

De la: Savina Samsudean | 8 Aprilie 2021

Intrebare:
Buna ziua întrebare !! La calculul pentru grupa doua de muncă nu sa luat numai 3 ani și nouă lui in loc de 5 Ani!!

Raspuns:
Bună ziua! Nu confundați reducerea vârstei standard de pensionare pentru stagiul realizat în grupa a II a de muncă cu perioadele suplimentare la vechimea în muncă acordate pentru aceste condiții de muncă.  Reducerea vârstei standard de pensionare pentru grupa a II a de muncă  este de 4 luni pentru fiecare an întreg realizat în aceste condiții  de muncă. Pentru perioada lucrată și recunoscută în grupa a II a de muncă se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă  de 3 luni pentru fiecare an lucrat în aceste condiții de muncă, respectiv pentru 15 ani în grupa a II a de muncă ați primit un spor aferent gr.II de 3 ani și 9 luni.  

Intrebare de la Morariu Rodica

De la: Morariu Rodica | 8 Aprilie 2021

Intrebare:
Buna ziua ,va rog sa-mi spuneti când pot ieși la pensie anticipat sau anticipat parțial cu sau fără penalizare dacă am cotizat 39 ani din care 18 ani gr 2

Raspuns:
Bună ziua! Pentru 18 ani lucraţi  în  grupa a II a de muncă, vârsta standard de pensionare ( în cazul dvs. 62 ani 10 luni) se reduce cu 6 ani , dacă încadrarea în grupa superioară de muncă este corectă şi aţi lucrat 100% din timp în aceste condiţii, dar şi în condiţiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege de 33 ani 1 luni.

PENSIONAR

De la: FLORIN VLAD | 7 Aprilie 2021

Intrebare:
La iesirea la pensie la limita de varsta din pensie de invaliditate se aplica coeficientul de corectie din decizia de pensie de invaliditate sau se aplica coeficientul valabil la data iesirii la pensie limita de varsta ? Va multumesc Vlad Florin

Raspuns:
Bună ziua! Conform dispozițiilor Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, indicele de corecție se aplică o singură dată, la înscrierea inițială la pensie.

Pensie

De la: Mariana Botoc | 7 Aprilie 2021

Intrebare:
Pot sa depun on line actele pt recalcularea pensiei?

Raspuns:
Bună ziua! Dacă este vorba de recalcularea pensiei limită de vârstă cu  perioade lucrate după pensionare se pot transmite pe adresa de e-mail a instituției office@pensiicluj.ro  următoarele documente  :   -cerere tip ( modelul se  găsește pe site-ul instituției noastre  www.pensiicluj.ro , la sectiunea Formulare /Pensii/ANEXA 1) completată și semnată olograf;  carte de identitate; cupon de pensie  sau  decizie de pensie ( prima pagina),  adeverință de vechime  pentru perioada lucrată dupa pensionare  ( dacă aveți emisă). Documentele se transmit în  format: .JPEG, .JPG, .PNG, .XML, .CMS sau .PDF

Pensionare de drept

De la: Constantin Barbu | 8 Aprilie 2021

Intrebare:
Doamne-ajută! Am 61 de ani și 5 luni. Sunt pensionat de boală din 2015 și pe decizia de atunci am avut o vechime de 15 ani și opt luni. Încă sunt în schema de salariați ca profesor titular la o unitate de învățământ. Aș dori să știu când mă încadrez ca să ies la pensie pentru limită de vârstă și ce demersuri trebuiesc făcute. Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

Raspuns:
Bună ziua! Vă îndrumăm să vă adresați casei de pensii în evidențele căreia se află dosarul dvs. de pensie.